Burgerwoon-initiatieven

Home » Nieuws » Burgerwoon-initiatieven

Collectief Particulier OpdrachtgeverschapOmdat Bureau voor Overheidscommunicatie de gebiedscommunicatie en –marketing verzorgt voor het innovatieve stadsuitbreidingsproject Veghels Buiten volg ik al enige tijd alles wat te maken heeft met collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). U weet wel: zo’n groep particulieren die zelf aannemer, architect, gemeente en nutsbedrijven in de arm neemt om een gezamenlijke woonwens te realiseren. Daardoor stuitte ik vorige week op een interessante nieuwe ontwikkeling.

 

Opkomende markt

In Tilburg proberen particulieren, ondersteund door een stedenbouwkundig bureau en een welzijnsorganisatie, een op de gezamenlijke inkoop van zorg gerichte CPO van de grond te krijgen. Interessant, lijkt mij, omdat dit type CPO wel eens een grote vlucht zou kunnen nemen. Door het verhogen van de drempel voor verblijf in een instelling, zullen steeds meer ouderen en gehandicapten op zoek gaan naar alternatieve woonvormen. Woonvormen die tegemoet komen aan hun wens om zoveel mogelijk zelfstandig en comfortabel te leven met de zekerheid van zorg op momenten dat die nodig is.

 

Het CPO in Tilburg richt zich op ‘iedereen met een zorgbehoefte’. Dus zowel alleenstaande ouderen als bijvoorbeeld gezinnen met een gehandicapt kind. Iets zegt mij dat dit de toekomst is: kleinschalige nieuwbouw- of renovatieprojecten van groepjes burgers met een gemeenschappelijke wens of belang. Zeg maar: ‘burger-wooninitiatieven’. De woningmarkt mag dan al jaren muurvast zitten, dit moet toch een opkomende markt zijn! Zeker nu de vergrijzing steeds merkbaarder inzet. Ik ben benieuwd hoe projectontwikkelaars en gemeenten hierop in gaan springen en verheug mij op de communicatieve kant van deze ontwikkeling.

 

Meer weten over het initiatief in Tilburg? Kijk op http://www.pogiz.tk

Meer weten over Veghels Buiten? Kijk op http://www.veghelsbuiten.nl

Copyright 2020 Bureau voor Overheidscommunicatie