Johan Kroes: vrouwen in de frontlinie

Home » Nieuws » Johan Kroes: vrouwen in de frontlinie

Speechschrijver Johan Kroes schreef, naast vele speeches, een boek met daarin bijzondere verhalen van 50 vrouwen bij Defensie. Zoals op de website staat omschreven, wil Johan deze pioniers eren en ervoor zorgen dat hun verhalen niet verloren gaan.

Toen Jeanine Hennis-Plasschaert in 2015 werd uitgeroepen tot machtigste vrouw van Nederland en Johan een toespraak mocht schrijven  voor het ‘Opzij-top 100-congres’, dook Johan de geschiedenis in van vrouwen bij de Nederlandse krijgsmacht. Hij interviewde onder meer Christa Oppers-Beumer, de eerste vrouwelijke officier die in 1982 afstudeerde aan de Koninklijke Militaire Academie. Dit eerbiedwaardige instituut stond tot dan toe 150 jaar lang alleen open voor mannelijke cadetten.

En zo sprak Johan vijftig vrouwen die zich vanaf 1944 – toen het feminiene geslacht voor het eerst bij de Nederlandse krijgsmacht mochten solliciteren – voor het vaderland inzetten. Allemaal met een bijzonder verhaal. In dit boek vertellen zij over hun ervaringen met het werken binnen een mannenbolwerk, over missies in landen als Afghanistan en Mali en delen zij inspirerende levenslessen. Van de eerste vrouwelijke generaal tot de eerste vrouw in een onderzeeboot en van de winnares van ‘Heel Holland Bakt’ tot een militair arts die zich heeft ingezet tijdens de coronacrisis.

Op 10 september 2020 heeft de minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten, het eerste exemplaar van ‘Vrouwen in de frontlinie’ in ontvangst genomen. Het boek kan je hier bestellen; de opbrengst gaat naar Stichting Hulp voor Helden.

Johan Kroes werkt via Partners in Communicatie als speechschrijver voor het ministerie van Defensie.

Copyright 2020 Bureau voor Overheidscommunicatie