Geluk! Ken je professionele zelf en stuur je (werk)geluk

Home » Nieuws » Geluk! Ken je professionele zelf en stuur je (werk)geluk

Geschreven door Lisanne de Groot

“Happy matches maken”, dat is wat we bij Bureau voor Overheidscommunicatie in de essentie doen. Zowel opdrachtgever als communicatieprofessional blij maken met (de succesvolle invulling van) een mooie opdracht. Daar worden we hier in Amersfoort ook zelf hartstikke blij van! Maar geluk in onze persoonlijke omgeving vinden we net zo belangrijk.

Daarom bracht ‘onze’ Betty een boek mee dat al jaren een van haar favorieten is: GELUK, The World Book of Happiness. Daarin staan korte stukjes van 100 geluks-professoren over de hele wereld. Laatst hadden Betty en ik het nog over ons ‘geluk’ toen we samen een frietje aan het eten waren vlakbij de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Een ‘geluksmomentje’, waarin we ons beseften dat we nu behoorlijk gelukkig zijn.

Controle over je eigen geluk?

In het geluks-boek viel het stukje van Margie Lachman mij meteen op: het gevoel van controle dat iemand heeft over de resultaten in zijn leven hangt nauw samen met het geluksgevoel. Dat klinkt toch fijn? Dat je ‘controle’ hebt over je eigen geluk? Klinkt simpel, maar dat is het vast niet. Margie legt uit: als je gelooft dat je zelf invloed hebt op de resultaten in je leven, leidt dit tot acties die jou ook daadwerkelijk dichterbij je geluk brengen. Maar daar zijn natuurlijk grenzen aan verbonden. Betty voegde er nog aan toe dat het helpt jezelf héél goed te kennen, om aan het stuur van je geluk te staan. Want zo kan je keuzes maken die écht bij je passen.

Jezelf kennen als professional

En om even een bruggetje te slaan naar het werk dat we hier doen: jezelf (als professional) kennen is belangrijk bij het vinden van een passende opdracht(gever). Je moet goed op de hoogte zijn van jouw kennis, kunde en waarde als adviseur om het echt goed te doen in je werk. Iets waar mijn collega’s Betty en Dorien het in kennismakingsgesprekken ook altijd over hebben. Zij willen natuurlijk heel graag weten wie jij bent als persoon en als professional zodat ze echt goede en ‘happy matches’ kunnen maken!

Stuur je (werk)geluk

Over het onderwerp ‘geluk’ is natuurlijk nog veel meer over te vinden, maar hopelijk helpt dit kleine stukje inzicht je weer net iets verder bij je (werk)geluk. Ter afsluiting nog een paar acties uit het geluks-boek om je eigen (werk)geluk te sturen:

  • Geniet van goede ervaringen
  • Toon dankbaarheid
  • Waardeer de goede dingen in het leven
  • Maak tijd voor geliefden
  • Vind nieuwe manieren om je sterktes te gebruiken en optimisme te kweken.

 

Copyright 2020 Bureau voor Overheidscommunicatie