Wethouderscoaching

Home » Training en coaching » Wethouderscoaching

Een steuntje in de rug

Als nieuwe wethouder heeft u het niet gemakkelijk. Zonder gedegen voorbereiding of opleiding bent u plotseling aan deze boeiende maar moeilijke baan begonnen. Aan enthousiasme ontbreekt het u zeker niet. Toch ervaart u dat het best lastig is om zowel de gemeenteraad als uw collega-bestuurders, uw fractie, uw ambtenaren, de media en uw kiezers tevreden te stellen. Dat voelt soms best eenzaam en u heeft eigenlijk best behoefte aan advies, een personal coach of een sparringpartner. Bijvoorbeeld van een ervaren (oud-)wethouder. Wij bieden u die kans!

Oude Rotten helpen Jonge Talenten

Wij zijn een unieke samenwerking aangegaan met gerenommeerde oud-bestuurders. In deze bestuurderspool zitten vakmensen die minstens twee termijnen wethouder en/of burgemeester zijn geweest. Mannen en vrouwen die het vak van wethouder of burgemeester in al haar schoonheid en soms grilligheid hebben ervaren. Mensen die hun enthousiasme voor het wethoudersvak en hun ervaring in het lokaal bestuur graag overbrengen op nieuwe wethouders die aan het begin staan van een hopelijk lange bestuurlijke carrière. U heeft nu de mogelijkheid om u te laten coachen door één van deze ‘oude rotten’!

Valpreventie

Maar liefst 30% van de wethouders valt vóór het einde van de bestuursperiode. Zowel in de periode 2006-2010 als in de periode 2014-2018 moesten zo’n 500 wethouders voortijdig aftreden. De oorzaak ligt meestal in het persoonlijk functioneren van de wethouder; 1 op de 5 wethouders moest opstappen na een politieke vertrouwensbreuk.  Dat blijkt uit het rapport Collegeperiode 2014-2018 van De Collegetafel en uit het onderzoek “De vallende wethouder”. Succesfactoren voor wethouders zijn kritische zelfreflectie en het vermogen om bij verschillende situaties de stijl van optreden aan te passen. En daar ontbreekt het vaak aan. Personal coaching vanuit de bestuurderspool van Bureau voor Overheidscommunicatie helpt u te professionaliseren in het wethoudersvak. Zodat u optimaal functioneert en een veel grotere kans heeft dat u zonder kleerscheuren de vier jaar volmaakt.

Uw voordeel

De professionele en persoonlijke coaching door een ervaren oud-bestuurder levert u veel voordeel op:

  • U weet hoe u in verschillende situaties moet optreden en opereren
  • U bent goed/beter in staat om met alle verschillende partijen en vaak tegengestelde belangen om te gaan
  • U werkt professioneel en komt professioneel over
  • U verbetert uw persoonlijk leiderschap en effectiviteit
  • U voelt u zekerder en minder eenzaam in de uitoefening van uw vak
  • De kans dat u voortijdig valt neemt af
  • U gaat echt genieten van het wethouderschap en er een succes van maken

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over deze unieke personal coaching of direct in contact komen met één van de oud-bestuurders?

Neem dan contact met ons op!

Waarom personal coaching

Bijna niemand is van nature een duizendpoot. Toch wordt dat van u als wethouder wel verwacht. Dan is het fijn om professionele begeleiding te krijgen, die u net dat steuntje in de rug geeft dat u nodig heeft. 

Lees meer

De bestuurderspool

Onze bestuurderspool bestaat uit ervaren en gerenommeerde oud-bestuurders. Mannen en vrouwen die hun sporen in dit vak hebben verdiend en hun kennis graag overdragen aan nieuwe bestuurders.

Lees meer

Hoe het werkt

De wethouderscoaching is gericht op het persoonlijk functioneren van een wethouder. Op uw stijl van besturen en uw persoonlijk leiderschap. U krijgt uw eigen coach die u helpt uw functioneren te optimaliseren.

Lees meer

In de media

In het Burgemeestersblad van oktober 2014 is een artikel opgenomen over de coaching van bestuurders, met de aansprekende titel “Valpreventie voor bestuurders”. Het artikel vindt u op pagina 12 en 13. U leest hier o.m. waarom coaching kan helpen om het lokaal bestuur gezond te maken én te houden en wat de rol van de burgemeester hierin is.

Copyright 2020 Bureau voor Overheidscommunicatie